Ďalšia „mastná“ pokuta – AAA Auto zaplatí za klamlivú praktiku
17.6.2015 06:00
akt. 05.02.2019 01:21

Ďalšia „mastná“ pokuta – AAA Auto zaplatí za klamlivú praktiku

Uložiť článok
Autobazár dostal od obchodnej inšpekcie jednu z najvyšších pokút – celých 3 000 eur. 

Autobazár AAA Auto zaplatí pokutu za to, že zákazníkom nepovedal vo svojej kampani celú pravdu. Bazár ponúkal úver, ktorý bol výhodný iba na prvý pohľad. Slovenská obchodná inšpekcia tak potvrdila svoje rozhodnutie z minulého roka a uložila bazáru pokutu 3000 eur.

Ide o jednu z najväčších pokút, aké boli na Slovensku za podobné praktiky uvalené. V susednom Česku pritom za rovnaké pochybenie padla pokuta viac ako 18-tisíc.

Rok čo rok

AAA Auto dostáva od inšpekcie pokuty každý rok. V drvivej väčšine prípadov ide o ponuky úveru. Pokuty sa pohybujú vo výškach rádovo stoviek, či pár tisíc eur.

Spoločnosť Autocentrum AAA Auto, ktorá autobazár prevádzkuje, mala za minulý rok zisk 6,5 milióna eur. Z celkových tržieb 110 157 888 eur tvorí asi pätinu poskytovanie úverov. Vyplýva to zo zverejnenej účtovnej závierky. 

Slovenská obchodná inšpekcia udelila pokutu na základe minuloročného podnetu. Autobazár uviedol podľa zákona príklad financovania. Do sumy, ktorú mal klient zaplatiť, však neuviedol poplatok za sprostredkovanie úveru vo výške 479 eur. SOI už vtedy dala firme pokutu.

Spoločnosť sa odvolala a do inzerátu kampane dodala jeden riadok, ktorý o výške poplatku informoval. Podľa zákona však bazár mal započítať túto čiastku do sumy, ktorú zákazník zaplatí. AAA Auto sa tak zrejme pokute nevyhne.

„S postojom SOI nesúhlasíme, a preto zvažujeme ďalšie právne kroky. Sme presvedčení, že výška pokuty je neprimeraná. Podľa nášho názoru sme klientom žiadne informácie zámerne nezatajili a akcia bola komunikovaná dostatočným spôsobom,“ informovala spoločnosť AAA Auto pre Aktuality.sk.

Problémy u susedov

Pre AAA Auto však toto nie je ani zďaleka prvá pokuta. Za podobné praktiky dostáva pokuty každý rok. Najviac musela táto spoločnosť zaplatiť v roku 2011, kedy dostala 11 pokút v celkovej výške 5 640 eur.

Problémy má AAA Auto aj u susedov. Kvôli tej istej kampani dostali v Česku pokutu pol milióna korún, teda asi 18 300 eur. Dcérska spoločnosť Mototechna zase musela zaplatiť 2,5 milióna korún za to, že klientom, ktorí kupovali autá na úver, účtovala iné ceny, ako tým, čo platili v hotovosti.

Dvojaký meter

Trojtisícová pokuta pre známy autobazár patrí k najvyšším, aké kedy SOI za podobné porušenie udelila. Podľa výročnej správy inšpekcie bola v roku 2014 priemerná výška pokuty v Bratislavskom kraji 1 241 eur. V iných krajoch to bolo aj menej ako 400 eur. Najvyššia sadzba pokuty v prípadoch, ako je spomínané porušenie zákona firmou AAA Auto, je niečo cez 66 -tisíc eur.

SOI sa však vo väčšine prípadov zaoberá kontrolami v oblasti nepotravinových výrobkov. Potravinárske obchody má pod kontrolou ministerstvo pôdohospodárstva a Štátna veterinárna a potravinová správa. V tomto smere je štátna kontrola oveľa prísnejšia a pokuty sa tu počítajú na státisíce či milióny.

O pokute pre autobazár informovali aj Topky.sk .

3fotky v galérii
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.