AP
StoryEditor

Vzdajme sa Vianoc, vyzýva severoírsky kňaz

18.11.2017, 18:00
Autor:
khkh
Kňazovi vadí komercializácia kresťanských sviatkov.

Severoírsky katolícky kňaz Desmond O'Donnell mieni, že by nielen katolíci, ale vôbec všetci kresťania mali opustiť výrazy Vianoce a Veľká noc, pretože už dávno stratili svoj posvätný význam. Vianoce podľa neho "uniesol Santa so sobom".

"Stratili sme Vianoce, rovnako ako sme stratili Veľkú noc, a mali by sme to slovo úplne opustiť. Musíme ho nechať ísť, už dávno nám ho zobrali a my si to musíme iba uvedomiť a prijať," uviedol kňaz podľa britského Guardianu.

Obeť komercie

Upozorňuje pritom, že sa nechce navážať do neveriacich. "Len sa snažím zachrániť podstatu Vianoc pre veriacich tým, že sa vzdám slová Vianoce a nahradím ho nejakým iným," pokračuje duchovný. Akým už ale nedodal.

Hovorí však, že ak si katolíci neuvedomia, čo slovo Vianoce začalo naozaj znamenať, "sekularizácia a moderný život budú pokračovať v kynožení cirkvi". Podľa neho by aj veriacim mal zostať nejaký priestor pre oslavu vianočných sviatkov, ktoré postupom času zišli a stali sa obeťou komercie.

Zlá komrecializácia

"Som za, aby si kresťania na Vianoce zašli na jedlo a vychutnali si pohár vína, ale komercializácia čohokoľvek nie je nikdy dobrá. Moja náboženská skúsenosť s ozajstnými Vianocami je rovnako ako u mnohých ďalších veľmi hlboká a skutočná. Tak skutočná ako vzduch, ktorý dýcham," pokračuje O'Donnell s tým, že si aj neveriaci zaslúži oslavu.

"To je základná ľudská dynamika a všetci ju vo svojom krutom živote potrebujeme," dodal pre server Belfast Telegraph. Kňaz svojím komentárom reagoval na kauzu, v ktorej pekárstvo Greggs vo svojej vianočnej reklame nahradilo Ježiška klobásovou rolkou.

Organizácia Freedom Association následne vyzvala verejnosť, aby firmu bojkotovala. Tá sa za reklamu, ktorú chcela nalákať Britmi na kúpu nového adventného kalendára, ospravedlnila s tým, že nechcela uraziť veriacich.

01 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 02 - Modified: 2023-12-28 10:36:06 - Feat.: - Title: Štíhla aj v novom roku: Vďaka tomuto tréningu si bruško udržíte vo forme aj počas sviatkov 03 - Modified: 2023-12-27 08:04:46 - Feat.: - Title: Kvíz: Ako dobre poznáte film o malom Kevinovi? Otestujte sa 04 - Modified: 2023-12-24 19:24:50 - Feat.: - Title: V Británii históriu kolied poznačil aj puritánsky zákaz sláviť Vianoce 05 - Modified: 2023-12-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Na Ukrajine sa podáva počas štedrej večere 12 jedál
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:17